Wan Azizah Bersedia Ganti Tun Mahathir Sebagai PM

Keadaan kesihatan calon Perdana Menteri Pakatan Harapan, Tun Mahathir kebelakangan ini amat membimbangkan ramai orang.  Baru-baru ini Tun sedikit mencemarkan kredebiliti Pakatan Harapan bila menafikan memiliki rangkaian kedai roti The Loaf bila beliau sebenarnya mempunyai 51% saham dalam syarikat tersebut.

The Loaf terpaksa ditutup akibat tidak pernah mencatat sebarang keuntungan sejak ditubuhkan 13 tahun yang dulu.

Semalam, dalam satu ceramah Pakatan Harapan di Kedah, Tun didapati tertidur dan dalam ceramahnya selepas itu, beliau gagal menjelaskan apa yang cuba disampaikannya – hampir kepada merapu menurut salah seorang yang hadir.  Selepas itu dikhabarkan Tun terpaksa dikejarkan ke hospital secara senyap-senyap untuk pengawasan para doktor.

Memang keadaan ini sedikit membimbangkan kerana selain calon Perdana Menteri, Tun juga telah dinamakan sebagai calon Pakatan Harapan untuk kerusi parlimen Langkawi.  Bagaimana rakyat mahu menyokong beliau jika keadaan kesihatannya tidak menentu, sering terlupa dan sebagainya?

Bagaimanapun rakyat tidak perlu bimbang kerana sumber dalam PKR mengesahkan calon Timbalan Perdana Menteri yang juga Presiden Pakatan Harapan, Datuk Seri Wan Azizah Ismail bersedia menggantikan tempat Tun sebagai Perdana Menteri pada bila-bila masa jika keadaan memerlukan.

Wan Azizah yang 27 tahun lebih muda dari Tun, bersedia menggalas tugas tersebut tanpa sebarang masalah sekalipun tidak mempunyai latar belakang politik dan pentadbiran yang sama seperti Tun.  Begitupun perlu diingat, Wan Azizah terlibat sepanjang suami beliau Datuk Seri Anwar Ibrahim berada di kedudukan tinggi kerajaan termasuk sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Itu sudah cukup untuk melayakkan beliau menjadi Perdana Menteri jika Tun Mahathir tidak sihat.  Sama seperti Tun Mahathir, Wan Azizah juga adalah seorang doktor dengan kepakaran dalam bidang mata.

SUMBER

No comments:

Theme images by Jason Morrow. Powered by Blogger.